Xerocomellus chrysenteron

Herri izena

  • Euskeraz: Onddo urregorria
  • Gazteleraz: Boleto de carne amarilla

Datu zientifikoak

  • Klasea: Basidiomycota
  • Generoa: Xerocomellus
  • Espeziea: chrysenteron
  • Egilea: (Bull.) Quél. 1888
  • Jangarritasuna: Balio gabea/Sin valor

Deskribapen testua

Basidioma: 4-12 cm-ko Ø-ko txapela, hemisferikotik ganbil-laura, zapaldua zahartzean. Kutikula lehorra, ilupaduna, zartatua edo apurtua umotzean, arre txigortu edo oliba-arre kolorekoa, inoiz ez gorri bizia.
Poroak: angeludunak, horiak, berde urdinxka ukitzean.
Hanka: 4-10 x 1-3 cm-koa, zilindrikoa, horixka.
Mamia: hori bizia, usain suabea eta zapore gozoa.
Mikroskopia: esporak zilindrikotik eliptikora, 12-15 x 4-6 µm-koak.
Habitat: oso arrunta udan eta udazkenean koniferoen eta hostozabalen azpian.
Jateko balioa: ez da jangarria.

Argazkiak

Xerocomellus chrysenteron
Xerocomellus chrysenteron
Xerocomellus chrysenteron
Xerocomellus chrysenteron
Xerocomellus chrysenteron
Xerocomellus chrysenteron

Microscopiak / Mikrofitxak

Xerocomellus chrysenteron

Bilketen mapa