Chalciporus piperatus
Herri izena
- Euskeraz: Piper-onddoa
- Gazteleraz: Boleto picante
Datu zientifikoak
- Klasea: Basidiomycota
- Generoa: Chalciporus
- Espeziea: piperatus
- Egilea: (Bull.) Bataille 1908
- Jangarritasuna: Balio gabea/Sin valor
Deskribapen testua
Basidioma: 2-10 cm-ko Ø-ko txapela, hemisferikotik ganbilera, marroi horixka. Kutikula lehorra, nekez bereiztekoa, zertxobait lirdingatsua giro euritsuan.
Poroak: biribilak, kanela-marroitik kobre kolorera.
Hanka: 3-8 x 0,5-1,5 cm-koa, sarerik gabea, txapelaren kolore berekoa, oinean orban hori biziak dituena.
Mamia: krema horixka, hodien gainean arrosa, hori bizia oinean, oso zapore mina. Ez da urdintzen.
Mikroskopia: esporak eliptikoak, leunak, 8-12 x 4-6 µm-koak.
Habitat: konifero eta hostoerorkorren azpian.
Jateko balioa: ez da jangarria.