Chalciporus piperatus

Herri izena

  • Euskeraz: Piper-onddoa
  • Gazteleraz: Boleto picante

Datu zientifikoak

  • Klasea: Basidiomycota
  • Generoa: Chalciporus
  • Espeziea: piperatus
  • Egilea: (Bull.) Bataille 1908
  • Jangarritasuna: Balio gabea/Sin valor

Deskribapen testua

Basidioma: 2-10 cm-ko Ø-ko txapela, hemisferikotik ganbilera, marroi horixka. Kutikula lehorra, nekez bereiztekoa, zertxobait lirdingatsua giro euritsuan.
Poroak: biribilak, kanela-marroitik kobre kolorera.
Hanka: 3-8 x 0,5-1,5 cm-koa, sarerik gabea, txapelaren kolore berekoa, oinean orban hori biziak dituena.
Mamia: krema horixka, hodien gainean arrosa, hori bizia oinean, oso zapore mina. Ez da urdintzen.
Mikroskopia: esporak eliptikoak, leunak, 8-12 x 4-6 µm-koak.
Habitat: konifero eta hostoerorkorren azpian.
Jateko balioa: ez da jangarria.

Argazkiak

Chalciporus piperatus
Chalciporus piperatus
Chalciporus piperatus
Chalciporus piperatus
Chalciporus piperatus

Microscopiak / Mikrofitxak

Chalciporus piperatus

Bilketen mapa