Boletus edulis
Herri izena
- Euskeraz: Udazkeneko onddozuria
- Gazteleraz: Boleto comestible
Datu zientifikoak
- Klasea: Basidiomycota
- Generoa: Boletus
- Espeziea: edulis
- Egilea: Bull. 1782
- Jangarritasuna: Jangarri bikaina/Comestible excelente
Deskribapen testua
Basidioma: 10-30 cm-ko Ø-ko txapela, ganbila, lodia. Kutikula laua, lehorra, lirdingatsua giro hezean, gaztaina koloretik marroi ilunera eta argiagoa ertzean.
Poroak: hasieran zuriak eta amaieran hori berdexkak.
Hanka: 4-25 x 3-10 cm-koa, lodia, sabelduna, azal zuri okrekara, erretikulu zurixka batez goialdean.
Mamia: trinkoa, zuria, arrosakara kutikularen azpian, airea ukitzean aldatzen ez dena. Zapore gozoa eta usain atsegina.
Mikroskopia: esporak fusiformetik eliptikora, 13-18 x 4,5-6 µm-koak.
Habitat: udazkenean, koniferoen eta hostozabalen azpian.
Jateko balioa: jangarri preziatua eta oso kalitate onekoa.