Boletus edulis

Herri izena

  • Euskeraz: Udazkeneko onddozuria
  • Gazteleraz: Boleto comestible

Datu zientifikoak

  • Klasea: Basidiomycota
  • Generoa: Boletus
  • Espeziea: edulis
  • Egilea: Bull. 1782
  • Jangarritasuna: Jangarri bikaina/Comestible excelente

Deskribapen testua

Basidioma: 10-30 cm-ko Ø-ko txapela, ganbila, lodia. Kutikula laua, lehorra, lirdingatsua giro hezean, gaztaina koloretik marroi ilunera eta argiagoa ertzean.
Poroak: hasieran zuriak eta amaieran hori berdexkak.
Hanka: 4-25 x 3-10 cm-koa, lodia, sabelduna, azal zuri okrekara, erretikulu zurixka batez goialdean.
Mamia: trinkoa, zuria, arrosakara kutikularen azpian, airea ukitzean aldatzen ez dena. Zapore gozoa eta usain atsegina.
Mikroskopia: esporak fusiformetik eliptikora, 13-18 x 4,5-6 µm-koak.
Habitat: udazkenean, koniferoen eta hostozabalen azpian.
Jateko balioa: jangarri preziatua eta oso kalitate onekoa.

Argazkiak

Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis
Boletus edulis

Microscopiak / Mikrofitxak

Boletus edulis

Bilketen mapa