Russula mustelina

Herri izena

  • Euskeraz: Gibel onddoa
  • Gazteleraz: Rúsula mustelina

Datu zientifikoak

  • Klasea: Basidiomycota
  • Generoa: Russula
  • Espeziea: mustelina
  • Egilea: Fr. 1838
  • Jangarritasuna: Jangarria/Comestible

Deskribapen testua

Basidioma: 7-12 cm-ko Ø-ko txapela, globo formatik laura, apur bat zapaldua. Ertz bildua, amaieran zorrotza eta leuna. Kutikula adnatua, koipetsua, okre-marroia.
Orriak: itsaskorrak, estutuak, anastomosatuak hankaren inguruan, krema kolorekoak hasieran, gero hori okrekarak.
Hanka: sabelduna, sendoa, gero zilindrikoa edo irregularra, gogorra, zuria edo marroiz orbandua.
Mamia: zuria, hauskorra. Usain arina eta zapore gozoa.
Mikroskopia: esporak elipsoidalak, sarekarak, 8-10,5 x 6-8 µm-koak.
Habitat: arrunta udan eta udazkenean Piceaen basoetan.
Jateko balioa: jangarria.

Argazkiak

Russula mustelina
Russula mustelina
Russula mustelina
Russula mustelina

Microscopiak / Mikrofitxak

Russula mustelina
Russula mustelina
Russula mustelina

Bilketen mapa