Russula mustelina
Herri izena
- Euskeraz: Gibel onddoa
- Gazteleraz: Rúsula mustelina
Datu zientifikoak
- Klasea: Basidiomycota
- Generoa: Russula
- Espeziea: mustelina
- Egilea: Fr. 1838
- Jangarritasuna: Jangarria/Comestible
Deskribapen testua
Basidioma: 7-12 cm-ko Ø-ko txapela, globo formatik laura, apur bat zapaldua. Ertz bildua, amaieran zorrotza eta leuna. Kutikula adnatua, koipetsua, okre-marroia.
Orriak: itsaskorrak, estutuak, anastomosatuak hankaren inguruan, krema kolorekoak hasieran, gero hori okrekarak.
Hanka: sabelduna, sendoa, gero zilindrikoa edo irregularra, gogorra, zuria edo marroiz orbandua.
Mamia: zuria, hauskorra. Usain arina eta zapore gozoa.
Mikroskopia: esporak elipsoidalak, sarekarak, 8-10,5 x 6-8 µm-koak.
Habitat: arrunta udan eta udazkenean Piceaen basoetan.
Jateko balioa: jangarria.