Cantharellus friesii

Herri izena

  • Euskeraz: Friesii saltsa-perretxikoa
  • Gazteleraz: Rebozuelo de Fries

Datu zientifikoak

  • Klasea: Basidiomycota
  • Generoa: Cantharellus
  • Espeziea: friesii
  • Egilea: Quél. 1872
  • Jangarritasuna: Jangarria/Comestible

Deskribapen testua

Basidioma: 2-4 cm-ko Ø-ko txapela, ganbila, amaieran laua edo inbutu formakoa, hori laranjatua, apur bat higrofanoa. Ertz bihurria, gingilduna zahartzean.
Himenoforoa: tolestura anastomosatuak, dekurrenteak, tartekatuak, txapela baino argiagoak.
Hanka: zilindrikoa, laua, betea, txapelaren kolore berekoa.
Mamia: mehea, laranjatua. Zapore gozoa, apur bat garratza amaieran. Fruta usaina.
Mikroskopia: esporak eliptikoak, hialinoak, 8-10,5 x 4-5 µm-koak.
Habitat: arrunta hostoerorkorren eta koniferoen azpian.
Jateko balioa: jangarri ona.

Argazkiak

Cantharellus friesii
Cantharellus friesii
Cantharellus friesii
Cantharellus friesii
Cantharellus friesii
Cantharellus friesii
Cantharellus friesii

Microscopiak / Mikrofitxak

Cantharellus friesii

Bilketen mapa