Clavulina cristata
Herri izena
- Euskeraz: Atzapar zuria
- Gazteleraz: Clavaria crestada
Datu zientifikoak
- Klasea: Basidiomycota
- Generoa: Clavulina
- Espeziea: cristata
- Egilea: (Holmsk.) J. Schröt. 1888
- Jangarritasuna: Balio gabea/Sin valor
Deskribapen testua
Basidioma: 2-9 cm-ko altuerako fruitu-gorputza, itsas koralaren formako enbor zeharo adarkatu batek eratua. Zuri garbia edo krema-zuria, adar gutxi-asko lautuak eta punta finetan amaituak, oilar baten gandorra bezalaxe.
Himenoforoa: karpoforoaren adar guztien azalean hedatzen da.
Hanka: zuria, 0,5-1 cm-ko lodierako enbor batek eratua, gehienetan laburra eta haragitsua. Hortik ateratzen dira, gero adarkatuko diren adarrak.
Mamia: zuria, mehea, zapore suabea eta usain urria.
Mikroskopia: espora zuriak piloan, sasiglobo formakoak, leunak, hialinoak, gutuladunak, 7-10 x 6-8 µm-koak.
Habitat: arrunta udan eta udazkenean hostozabalen eta koniferoen basoetan.
Jateko balioa: ez da jangarria.