Peziza cerea
Herri izena
- Euskeraz: Argizarizko katilua
- Gazteleraz: Peziza cérea
Datu zientifikoak
- Klasea: Ascomycota
- Generoa: Peziza
- Espeziea: cerea
- Egilea: Sowerby 1797
- Jangarritasuna: Balio gabea/Sin valor
Deskribapen testua
Askoma: fruitu-gorputz hankagabea edo hanka motzekoa, kopa formakoa hasieran, gero zabaldua, ertz kizkurra eta apur bat horzduna, 2,5-8 cm-ko Ø. Barrualde edo himenoforo laua, zertxobait zimurra erdialdean, krema okrekaratik okre horixka zurbilera. Kanpoalde zertxobait argiagoa, zenbaitetan zurixka eta zahiduna.
Mamia: mehea, 1-2 mm-ko lodiera, hauskorra, zurixka. Usain eta zapore nabarmenik gabea.
Mikroskopia: esporak piloan zuriak, elipsoidalak, leunak, hialinoak, 14-20 x 8-10 µm-koak.
Habitat: espezie nahiko arrunta urte osoan, hezetasun handia eta egur hondarrak nahasia dituzten lurzoruetan ateratzen da, oso arrunta ere itoginak dituzten lokalen barrualdeetan, porlaneko pitzaduretan eta bidertzetan.
Jateko balioa: ez da jangarria.