Sarcosphaera coronaria

Herri izena

  • Euskeraz: Koroa ubela
  • Gazteleraz: Peziza estrellada

Datu zientifikoak

  • Klasea: Ascomycota
  • Generoa: Sarcosphaera
  • Espeziea: coronaria
  • Egilea: (Jacq.) J. Schröt. 1893
  • Jangarritasuna: Pozoitsua/Venenosa

Deskribapen testua

Askoma: fruitu-gorputz hankagabea, 4-15 cm-ko Ø, globo formakoa, hutsa, itxia, erdi lurperatuta umotu gabe dagoenean, umotzean kanporatu eta izar edo koroa formaz irekitzen dena, hainbat tamainatako gingil hirukiekin. Barrualde edo himenoforo laua, morexka lilakara erdialdean eta zurbilagoa ertzetan. Kanpoalde laua, zuri zikina, zahartzean okre-horira aldatzen dena.
Mamia: mehea, 2-4 mm-ko lodiera, hauskorra, zurixka, morea ertzean. Usain eta zapore nabarmenik gabea.
Mikroskopia: esporak eliptikotik zilindrikora, muturretan biribilduak, leunak, hialinoak, barruan bi gutularekin, 13-18 x 7-8,5 µm-koak.
Habitat: espezie urria gure eskualdean, apiriletik ekainera hostozabalen zein koniferoen basoetan ateratzen da.
Jateko balioa: ez da jangarria. Gordinik janez gero, toxiko ilkorra gertadaiteke.

Argazkiak

Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria

Microscopiak / Mikrofitxak

Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria
Sarcosphaera coronaria

Bilketen mapa