Helvella atra

Herri izena

  • Euskeraz:
  • Gazteleraz: Helvella negra

Datu zientifikoak

  • Klasea: Ascomycota
  • Generoa: Helvella
  • Espeziea: atra
  • Egilea: J. König 1770
  • Jangarritasuna: Gordinik pozoitsua/Venenosa en crudo

Deskribapen testua

Askoma: 2-4 cm-ko Ø-ko txapel batek eratua, zela formakoa. Goialdea himenioaren gunea da, gris belzkara edo arre belzkara oso iluna; argiagoa barrualdean.
Hanka: 6-8 x 0,3-0,5 cm-koa, zilindrikoa, laua edo apur bat zahiduna, arre belzkara kolorekoa.
Mamia: hauskorra, usain eta zapore nabarmenik gabea.
Mikroskopia: esporak eliptikoak, leunak, hialinoak, erdian gutula lodi eliptikoa dutenak, 16-19 x 10-12 µm-koak.
Habitat: urria, udaberritik udazkenera ateratzen da lurrean.
Jateko balioa: ez da jangarria. Gordinik janez gero, toxikoa.

Argazkiak

Helvella atra
Helvella atra
Helvella atra
Helvella atra
Helvella atra
Helvella atra

Microscopiak / Mikrofitxak

Helvella atra
Helvella atra
Helvella atra

Bilketen mapa